Sivut

keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Tusental - Berg, floder med mera

Målgrupp: åk 4
Tid: 10 minuter
Material: kort med höjder, längder etc

Barnen fick i uppgift att ordna kort med bergshöjder och sjöarealer i storleksordning. Uppgiften integreras med kunskap om Norden. 

Korten kan du ladda ned här: sjöarealerna och bergshöjderna

Jag hade uppgiften som en tävling mellan två lag. Därtill ställde jag frågor kring det högsta, minsta, största osv.



Mölkkyspel med träning av räkneoperationer

Målgrupp: åk 2-4
Tid: 20 minuter
Material: mölkky-käglor

Mölkky-spelet är lätt att korva om till träning av olika slags räkneoperationer. För mölkky-regler kan du t.ex. besöka följande sida: http://boardgames.se/Nyheter-Blogg/Moelkky-ett-finskt-kastspel.

I åk 4 ändrade jag de normala reglerna till att man fick poäng i hundratal. Slog man ner 8 käglor fick man 800p och slog man ner en kägla med talet 5 fick man 500p. Den totala summan man försökte nå var 5000p. För övrigt följde vi de riktiga reglerna.



sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Gäddan kommer med ental, tiotal...

Målgrupp: åk 3
Tid: 10 minuter
Material: -

Hajen kommer/duvhöken kommer/gäddan kommer (kärt barn har många namn) leker man så att deltagarna delas upp i ca 4-6 lag. Varje lag har ett eget bo och laget väljer vilken art de representerar. Hajen eller fasttagaren är till en början ensam i mitten. Fasttagaren ropar turvis vilken art som skall springa runt i ring runt denne. Man kan välja alla arter eller bara enstaka. När fasttagaren ropar "lunchdags" eller någon annan gemensam signal skall arterna försöka ta sig till sitt eget bo utan att bli fasttagna. De personer som fasttagaren får fast stannar i mitten och blir fasttagare. Således växer skaran av fasttagare hela tiden.

Jag lekte leken så att alla lag representerade en talenhet. Första laget var ental, det följande tiotal och det tredje hundratal. Fasttagaren ropade så här "Talet 564 har 4?", varvid entalsgruppen skulle ut och springa.

Leken är lätt att variera till olika slags matteuppgifter. Se t.ex. mitt inlägg om hur jag använt leken för att träna division. 

Tallinjen

Tallinjen

Målgrupp: åk 3
Tid: 10 minuter
Material: rep med knutar, talkort, tejp, tusch


Häng upp ett rep med knutar med jämna mellanrum. Knutarna indikerar ett tal på tallinjen. Lägg ut vissa riktgivande tal. Fäst tejpbitar med tal på på olika ställen på skolgården. Barnens uppgift är att leta tejpbitarna och klistra fast dem på rätt ställe på tallinjen. Jag använde mig av tal mellan 0 och 1000.