Sivut

keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Additionsstafett

Målgrupp: åk 3
Tid: 5 minuter
Material: talkort

Jag spred ut talkorten med tal mellan 0 och 100. Sedan delade jag upp eleverna i lag. Uppgiften gick ut på att lagmedlemmarna turvis skulle springa fram till talkorten och plocka ett talkort åt sig. Målet var att samla ihop en viss summa. Jag hade summorna 200 och 300. 


lauantai 1. lokakuuta 2016

Stora tal - sant eller falskt?

Målgrupp: åk 4
Tid: 15 minuter
Material:  påståenden, plastfickor, röda och gröna svarskort

Jag hängde upp 10 påståenden som en tipspromenad och vid respektive påstående fanns både gröna och röda lappar. Eleverna gick parvis från påstående till påstående och läste upp påståendena högt. Sedan tog de en grön lapp om de ansåg att påståendet var sant och en röd lapp om de ansåg att påståendet var falskt. Till slut gick vi igenom de rätta svaren.  



Från 1000 till noll

Målgrupp: åk 3
Tid: 10 minuter
Material:  frisbeen, något att märka ut områden med

Dela upp eleverna i lag. Varje lag har en frisbee. Märk ut några områden och ange hur mycket områdena är värda. Jag hade ett område som var värt 100p och ett som var 50 p. Eleverna började alla med 1000 p och turvis kastade de frisbeen, varefter de skulle subtrahera sina poäng. Första laget som nådde noll vann.  

Leken "vatten i skon" (träning av stora tal, bråk, enheter)

Målgrupp: åk 4
Tid: 10 minuter
Material:  talkort med samma tal på två kort

Deltagarna delas upp i två lika stora lag. Det andra laget går på sidan om / bakom ett hörn medan resten stannar kvar. Dela ut talkort med stora tal till deltagarna och motsvarande par till deltagarna som gått på sidan om. Det andra laget kommer tillbaka en i taget och ställer sig framför någon och frågar har du "och det tal som hen har på lappen". Om personen har samma tal svaras "välkommen till himlen" och deltagarna kan stanna kvar. Om paret inte har samma tal sägs "vatten i skon" varvid personen som frågade går tillbaka till de andra på sidan om. Sedan är det nästa deltagares tur.

Bråk har jag tränat så att paren skall tillsammans bli ett helt. T.ex. har den som går bakom hörnet två femtedelar och skall då fråga vem som har tre femtedelar.

Enheter kan övas med samma pricnip som bråk dvs att paren tillsammans skall bli en liter eller en kilometer etc.

lauantai 24. syyskuuta 2016

Ett skepp kommer lastat med "100"

Målgrupp: åk 3
Tid: 5 minuter
Material:  boll eller dylikt

Spela ett skepp kommer lastati ring. Skeppet skall vara lastat med t.ex. additioner med summan 100, eller med tiokompisar eller med vissa tabeller...

Jag kastar en boll och säger t.ex. 55+45, följande kastar bollen vidare och säger 10+90. Här kan man ju ändra svårighetsgraden genom att reglera hurdana tal det är frågan om. Kanske man förbjuder jämna tiotal?

Vem är rädd för lejonet med additioner och subtraktioner

Målgrupp: åk 4
Tid: 5 minuter
Material: - 

Lek vem är rädd för lejonet men lägg till olika regler med vilka du samlar poäng. T.ex. varje gång du lyckas springa över får du +200 p. När du blir fasttagen mister du x p. När du som fasttagare lyckas få fast någon får du x p. Om du som fasttagare misslyckas med att ta fast någon mister du x p. Bra för träning av addition och subtraktion inom talområdet 0 - 10 000.

sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Avrundningsstafett

Målgrupp: åk 4
Tid: 5 minuter
Material: talkort

Placera ut jämna hundratal / tusental eller motsvarande. Ha en uppsättning olika tal. Talen skall avrundas till jämna hundratal/tusental... I form av stafett skall eleverna placera ut de givna talen vid rätt avrundade tal. 

Avrundning


Målgrupp: åk 4
Tid: 5 minuter
Material: -

Placera ut två områden: ett dit man springer om talet avrundas "nedåt"och ett dit man springer om talet avrundas "uppåt".Tala om för eleverna på förhand till vilken talenhet talen skall avrundas, t.ex. avrunda till närmaste hundratal.

Säg ett tal, varvid eleverna springer till rätt område beroende på om talet avrundas uppåt eller nedåt. Den som kommer fram sist faller ut och får säga nästa tal.

Bongo-leken med tiokompisar


Målgrupp: åk 2-3
Tid: 5 minuter
Material: -

Eleverna går fritt runtomkring. När lekledaren säger ett tal skall eleverna så fort som möjligt krama om varandra så att grupper med lika många elever som talets tiokompis bildas. 

De som inte ryms med i någon grupp bli de som anger talet till nästa. 

Samma lekidé har jag använt vid träning av multiplikation och division



"Land-hav-himmel" med tiokompisar

Målgrupp: åk 1-2
Tid: 5 minuter
Material: koner, siffrorna 0-10

Sätt ut koner med talen 0-10. Säg ett tal varvid eleverna springer till den kon med talets tiokompis. Den som kommer fram sist faller bort ur leken. 


sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Antal

Målgrupp: åk F-1
Tid: 5 minuter
Material: lappar med ett visst antal föremål

Sprid ut lappar med olika antal föremål. Säg ett antal och barnen skall gå till den lapp vars bild föreståller antalet. Bra om bilderna är mångfacetterade så att det kan finnas flera rätta svar. 




Sifferhippa

Målgrupp: åk F-1
Tid: 5 minuter
Material: 

Välj en eller flera fasttagare. Starta leken. Barnen springer undan fasttagaren. Ifall fasttagaren får fast ett barn skall barnet forma en valfri siffra från 0-9 med kroppen. För att bli räddad skall någon av kompisarna försöka gissa vilken siffra barnet föreställer.   

Träna talföljder som stafett

Målgrupp: åk 3
Tid: 5 minuter
Material: boll

Iden är densamma som i den här stafettövningen som tränar multiplikationstabeller. Den här gången tränas talföljder så att läraren anger startvärdet och hur mycket talet skall öka eller minska för varje kast. Med treorna övade vi talföljder med tusental, t.ex.startvärde 10 000 och minska med 500 för varje kast. 


Träna tabeller som stafett

Målgrupp: åk 4
Tid: 10 minuter
Material: boll

Dela upp barnen på lag. Varje lag delar upp sig så att hälften ställer sig på ena sidan och andra hälften mittemot på andra sidan. 

Person A börjar med att säga en multiplikation och kastar en boll till person B. Därefter går person A över till andra sidan och ställer sig sist i kön. 
Nu skall person B i sin tur kasta bollen över till person C samtidigt som B skall ange produkten till den multiplikation som person A sade. Därefter går person B över till andra sidan och ställer sig sist i ledet.
Målet är att så snabbt som möjligt vara tillbaka på sin egen plats. Det vinnande laget är det laget där alla personer är snabbast tillbaka på sin ursprungliga plats.

Vi hade galet roligt när vi hade den här övningen för tävlingsmomentet gjorde att eleverna glömde bort till och med de enklaste multiplikationstabellerna och det där med att få lyra och att kasta enkla kast var inte heller så enkelt. 

Ordna multiplikationer i storleksordning

Målgrupp: åk 4
Tid: 5 minuter
Material: kort med multiplikationer

Dela upp barnen i lag. Ge varje lag ett visst antal lappar med multiplikationer. Barnen skall ordna lapparna i storleksordning enligt produkten. Det snabbaste laget vinner. 

Multiplikationer med mölkky

Målgrupp: åk 4
Tid: 15 minuter
Material: mölkkyspel

Spela mölkky och träna multiplikationstabeller. 

Spelas så gott som med vanliga regler (se t.ex. mitt tidigare inlägg). Innan varje kast väljer spelaren en valfri koefficient från 1-10 som sedan resultatet multipliceras med. Den totala summan som skall nås är 500 istället för det normala 50. 



perjantai 11. maaliskuuta 2016

Bråkstafett

Målgrupp: åk 3
Tid: 5 minuter
Material: ärtpåsar, asfaltkritor

Rita upp ett rutfält på ett lämpligt avstånd från barnen (ett rutfält till varje lag). Dela upp barnen i lag och ge varsitt lag lika många ärtpåsar i olika färger. 
Berätta för barnen hur stor del av rutfältet som skall ha vilken färgs ärtpåse. Därefter startar du stafetten. Jag genomförde stafetten så att barnen alltid skulle springa parvis fram till rutfältet och de fick endast ta en ärtpåse med sig åt gången. 

T.ex. 2/4 röda, 1/4 grön och 1/4 blå. 

sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Para ihop oliknämniga bråk

Målgrupp: åk 3
Tid: 10 minuter
Material: lappar med bråk


Jag har en uppsättning lappar med olika bråk. Alltid så att två bråk är lika mycket, t.ex. en halv och två fjärdedelar. Med de mindre kan man ha bilder som illustrerar storleken som stöd. Jag delar ut lapparna på måfå och eleverna skall försöka hitta sitt par. När de hittat sitt par får de tillsammans utföra en samarbetsuppgift, t.ex. korsa floden.

Samma idé använde jag för att träna enhetsförvandling och bråk som tillsammans bildar ett helt.

Para ihop bråk som bildar ett helt

Målgrupp: åk 3
Tid: 10 minuter
Material: lappar med bråk


Jag har en uppsättning lappar med olika bråk. Alltid så att två bråk tillsammans bildar ett helt. Med de mindre eleverna kan man ha bråk med samma nämnare med de större eleverna kan man träna med oliknämniga bråk. Jag delar ut lapparna på måfå och eleverna skall försöka hitta sitt par. När de hittat sitt par får de tillsammans utföra en samarbetsuppgift, t.ex. korsa floden. Bråk som bildar ett helt kan också övas med leken vatten i skon.


Samma idé använde jag för att träna enhetsförvandling och oliknämniga bråk.


Träna längdenheter med leken "zip-zap-zop"

Målgrupp: åk 3
Tid: 5 minuter
Material: -


Zip-zap-zop -leken går ut på att man står i ring. Du börjar genom att peka på en deltagare samtidigt som du säger zip, denna deltagare pekar i sin tur på någon annan och säger zop osv. Den som är för långsam eller säger fel faller ut. Byt ut orden zip-zap-zop mot längdenheter eller andra valfria enheter och drilla ordningen på dem. Låt det gå fort! 

Mer ingående instruktioner till leken zip-zap-zop hittar du t.ex. här:
https://www.dramanotebook.com/drama-games/zip-zap-zop/

Dela upp figurer

Målgrupp: åk 3 
Tid: 10 minuter
Material: bilder på olika figurer

Jag spred ut bilder på olika geometriska figurer på skolgården (bara konturerna var utritade). Eleverna skulle parvis gå fram till figuren och dela upp den i lika stora delar enligt den siffra som var skriven bredvid figuren. Sedan skulle de visa sin lösning för mig och gå vidare till nästa figur. T.ex. enligt bilden nedan:



Källa: Google-bildsök. Bilden länkad.

Måla bråk

Målgrupp: åk 3 
Tid: 10 minuter
Material: asfaltkritor (vattenfärger)

Be eleverna att rita en figur och att dela upp den enligt givna instruktioner. Jag bad eleverna att rita en cirkel och att dela upp den i fyra lika stora delar. Sedan skulle de färga en fjärdedel i en färg, hälften i en annan färg och den resterande fjärdedelen i en tredje färg. 

Jag bad också eleverna att rita valfria geometriska figurer och sedan färga dem enligt instruktioner.

På vintern kan man ju förverkliga uppgiften genom att färga snö med vattenfärg.



lauantai 20. helmikuuta 2016

Uppskatta vikten

Målgrupp: åk 3
Tid: 10 minuter
Material: 1 kg vikt

Låt eleverna känna på något som väger 1 kg, antingen en riktig tyngd eller t.ex. ett ris-, salt eller sockerpaket med vikten 1 kg. Be dem därefter söka en sten, ett snöblock eller dylikt med samma tyngd. Om ni vill och har lämplig utrustning kan ni väga elevens föremål och jämföra resultaten.  

Stegpar och övriga personliga mått

Målgrupp: åk 3
Tid: 5 minuter
Material: måttband

Mät upp olika slags personliga mått och uppskatta sträckor utomhus. Kontrollmät efteråt.
Inom scoutrörelsen är den här metoden vanlig. Mina treor kunde uppskatta superbra olika sträckor på skolgården med hjälp av parstegningsskalan. 

Birgitta Edelmann beskriver bra det här med olika personliga mått: 
http://fissc.fi/tips/scoutfakta/personliga-m-tt

Para ihop längder, volymer och vikter angivna i olika enheter

Målgrupp: åk 3-4
Tid: 10 minuter
Material: lappar med enheter


Jag har en uppsättning lappar med längder, volymer och vikter angivna i olika enheter. Alltid så att två lappar är samma sak. T.ex. står det 1 cm på en lapp och 10 mm på en annan. Jag delar ut lapparna på måfå och eleverna skall försöka hitta sitt par. När de hittat sitt par får de utföra en "springa av sig" -uppgift. Jag testade med att åka pulka tillsammans och att springa en viss sträcka med benen fastbundna i varandra. Tredjeklassarna har varit superivriga. 

Samma idé har jag använt bland uppgifter som tränar bråk. 

Lapparna med lika längder

Letkajenkka (Typ schottis) med enheter

Målgrupp: åk 3-4
Tid: 5 minuter
Material: -

Ställ upp i en kö och ta tag i varandras axlar. Hoppa letkajenkka framåt så att vid varje hopp eller fotrörelse säger du en enhet. Det blir en bra rytm som eleverna gärna härmar. 

Tack för idén Matti & Henna Tampio (Educa-mässan 2016) 

Enhetskalas

Målgrupp: åk 3
Tid: 10 minuter
Material: eventuellt något att utmärka platser med

Var och en av eleverna har en egen plats (t.ex. en skiva att stå på, ett träd, en cirkel utmärkt i sanden). Viska åt eleverna om de är massa, volym eller längd. En av eleverna eller du själv är utan en plats. Du ropar högt en enhet ur enhetstypen t.ex. cm. Då skall alla de elever som har enhetstypen längd byta plats. Den som är utan plats försöker ta en av de lediga platserna. Den som blir utan plats ropar till nästa. Om den som är i mitten ropar enhetskalas byter alla plats.