Sivut

lauantai 20. helmikuuta 2016

Uppskatta vikten

Målgrupp: åk 3
Tid: 10 minuter
Material: 1 kg vikt

Låt eleverna känna på något som väger 1 kg, antingen en riktig tyngd eller t.ex. ett ris-, salt eller sockerpaket med vikten 1 kg. Be dem därefter söka en sten, ett snöblock eller dylikt med samma tyngd. Om ni vill och har lämplig utrustning kan ni väga elevens föremål och jämföra resultaten.  

Stegpar och övriga personliga mått

Målgrupp: åk 3
Tid: 5 minuter
Material: måttband

Mät upp olika slags personliga mått och uppskatta sträckor utomhus. Kontrollmät efteråt.
Inom scoutrörelsen är den här metoden vanlig. Mina treor kunde uppskatta superbra olika sträckor på skolgården med hjälp av parstegningsskalan. 

Birgitta Edelmann beskriver bra det här med olika personliga mått: 
http://fissc.fi/tips/scoutfakta/personliga-m-tt

Para ihop längder, volymer och vikter angivna i olika enheter

Målgrupp: åk 3-4
Tid: 10 minuter
Material: lappar med enheter


Jag har en uppsättning lappar med längder, volymer och vikter angivna i olika enheter. Alltid så att två lappar är samma sak. T.ex. står det 1 cm på en lapp och 10 mm på en annan. Jag delar ut lapparna på måfå och eleverna skall försöka hitta sitt par. När de hittat sitt par får de utföra en "springa av sig" -uppgift. Jag testade med att åka pulka tillsammans och att springa en viss sträcka med benen fastbundna i varandra. Tredjeklassarna har varit superivriga. 

Samma idé har jag använt bland uppgifter som tränar bråk. 

Lapparna med lika längder

Letkajenkka (Typ schottis) med enheter

Målgrupp: åk 3-4
Tid: 5 minuter
Material: -

Ställ upp i en kö och ta tag i varandras axlar. Hoppa letkajenkka framåt så att vid varje hopp eller fotrörelse säger du en enhet. Det blir en bra rytm som eleverna gärna härmar. 

Tack för idén Matti & Henna Tampio (Educa-mässan 2016) 

Enhetskalas

Målgrupp: åk 3
Tid: 10 minuter
Material: eventuellt något att utmärka platser med

Var och en av eleverna har en egen plats (t.ex. en skiva att stå på, ett träd, en cirkel utmärkt i sanden). Viska åt eleverna om de är massa, volym eller längd. En av eleverna eller du själv är utan en plats. Du ropar högt en enhet ur enhetstypen t.ex. cm. Då skall alla de elever som har enhetstypen längd byta plats. Den som är utan plats försöker ta en av de lediga platserna. Den som blir utan plats ropar till nästa. Om den som är i mitten ropar enhetskalas byter alla plats.