Sivut

perjantai 11. maaliskuuta 2016

Bråkstafett

Målgrupp: åk 3
Tid: 5 minuter
Material: ärtpåsar, asfaltkritor

Rita upp ett rutfält på ett lämpligt avstånd från barnen (ett rutfält till varje lag). Dela upp barnen i lag och ge varsitt lag lika många ärtpåsar i olika färger. 
Berätta för barnen hur stor del av rutfältet som skall ha vilken färgs ärtpåse. Därefter startar du stafetten. Jag genomförde stafetten så att barnen alltid skulle springa parvis fram till rutfältet och de fick endast ta en ärtpåse med sig åt gången. 

T.ex. 2/4 röda, 1/4 grön och 1/4 blå. 

sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Para ihop oliknämniga bråk

Målgrupp: åk 3
Tid: 10 minuter
Material: lappar med bråk


Jag har en uppsättning lappar med olika bråk. Alltid så att två bråk är lika mycket, t.ex. en halv och två fjärdedelar. Med de mindre kan man ha bilder som illustrerar storleken som stöd. Jag delar ut lapparna på måfå och eleverna skall försöka hitta sitt par. När de hittat sitt par får de tillsammans utföra en samarbetsuppgift, t.ex. korsa floden.

Samma idé använde jag för att träna enhetsförvandling och bråk som tillsammans bildar ett helt.

Para ihop bråk som bildar ett helt

Målgrupp: åk 3
Tid: 10 minuter
Material: lappar med bråk


Jag har en uppsättning lappar med olika bråk. Alltid så att två bråk tillsammans bildar ett helt. Med de mindre eleverna kan man ha bråk med samma nämnare med de större eleverna kan man träna med oliknämniga bråk. Jag delar ut lapparna på måfå och eleverna skall försöka hitta sitt par. När de hittat sitt par får de tillsammans utföra en samarbetsuppgift, t.ex. korsa floden. Bråk som bildar ett helt kan också övas med leken vatten i skon.


Samma idé använde jag för att träna enhetsförvandling och oliknämniga bråk.


Träna längdenheter med leken "zip-zap-zop"

Målgrupp: åk 3
Tid: 5 minuter
Material: -


Zip-zap-zop -leken går ut på att man står i ring. Du börjar genom att peka på en deltagare samtidigt som du säger zip, denna deltagare pekar i sin tur på någon annan och säger zop osv. Den som är för långsam eller säger fel faller ut. Byt ut orden zip-zap-zop mot längdenheter eller andra valfria enheter och drilla ordningen på dem. Låt det gå fort! 

Mer ingående instruktioner till leken zip-zap-zop hittar du t.ex. här:
https://www.dramanotebook.com/drama-games/zip-zap-zop/

Dela upp figurer

Målgrupp: åk 3 
Tid: 10 minuter
Material: bilder på olika figurer

Jag spred ut bilder på olika geometriska figurer på skolgården (bara konturerna var utritade). Eleverna skulle parvis gå fram till figuren och dela upp den i lika stora delar enligt den siffra som var skriven bredvid figuren. Sedan skulle de visa sin lösning för mig och gå vidare till nästa figur. T.ex. enligt bilden nedan:



Källa: Google-bildsök. Bilden länkad.

Måla bråk

Målgrupp: åk 3 
Tid: 10 minuter
Material: asfaltkritor (vattenfärger)

Be eleverna att rita en figur och att dela upp den enligt givna instruktioner. Jag bad eleverna att rita en cirkel och att dela upp den i fyra lika stora delar. Sedan skulle de färga en fjärdedel i en färg, hälften i en annan färg och den resterande fjärdedelen i en tredje färg. 

Jag bad också eleverna att rita valfria geometriska figurer och sedan färga dem enligt instruktioner.

På vintern kan man ju förverkliga uppgiften genom att färga snö med vattenfärg.