Sivut

sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Antal

Målgrupp: åk F-1
Tid: 5 minuter
Material: lappar med ett visst antal föremål

Sprid ut lappar med olika antal föremål. Säg ett antal och barnen skall gå till den lapp vars bild föreståller antalet. Bra om bilderna är mångfacetterade så att det kan finnas flera rätta svar. 




Sifferhippa

Målgrupp: åk F-1
Tid: 5 minuter
Material: 

Välj en eller flera fasttagare. Starta leken. Barnen springer undan fasttagaren. Ifall fasttagaren får fast ett barn skall barnet forma en valfri siffra från 0-9 med kroppen. För att bli räddad skall någon av kompisarna försöka gissa vilken siffra barnet föreställer.   

Träna talföljder som stafett

Målgrupp: åk 3
Tid: 5 minuter
Material: boll

Iden är densamma som i den här stafettövningen som tränar multiplikationstabeller. Den här gången tränas talföljder så att läraren anger startvärdet och hur mycket talet skall öka eller minska för varje kast. Med treorna övade vi talföljder med tusental, t.ex.startvärde 10 000 och minska med 500 för varje kast. 


Träna tabeller som stafett

Målgrupp: åk 4
Tid: 10 minuter
Material: boll

Dela upp barnen på lag. Varje lag delar upp sig så att hälften ställer sig på ena sidan och andra hälften mittemot på andra sidan. 

Person A börjar med att säga en multiplikation och kastar en boll till person B. Därefter går person A över till andra sidan och ställer sig sist i kön. 
Nu skall person B i sin tur kasta bollen över till person C samtidigt som B skall ange produkten till den multiplikation som person A sade. Därefter går person B över till andra sidan och ställer sig sist i ledet.
Målet är att så snabbt som möjligt vara tillbaka på sin egen plats. Det vinnande laget är det laget där alla personer är snabbast tillbaka på sin ursprungliga plats.

Vi hade galet roligt när vi hade den här övningen för tävlingsmomentet gjorde att eleverna glömde bort till och med de enklaste multiplikationstabellerna och det där med att få lyra och att kasta enkla kast var inte heller så enkelt. 

Ordna multiplikationer i storleksordning

Målgrupp: åk 4
Tid: 5 minuter
Material: kort med multiplikationer

Dela upp barnen i lag. Ge varje lag ett visst antal lappar med multiplikationer. Barnen skall ordna lapparna i storleksordning enligt produkten. Det snabbaste laget vinner. 

Multiplikationer med mölkky

Målgrupp: åk 4
Tid: 15 minuter
Material: mölkkyspel

Spela mölkky och träna multiplikationstabeller. 

Spelas så gott som med vanliga regler (se t.ex. mitt tidigare inlägg). Innan varje kast väljer spelaren en valfri koefficient från 1-10 som sedan resultatet multipliceras med. Den totala summan som skall nås är 500 istället för det normala 50.