Sivut

keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Additionsstafett

Målgrupp: åk 3
Tid: 5 minuter
Material: talkort

Jag spred ut talkorten med tal mellan 0 och 100. Sedan delade jag upp eleverna i lag. Uppgiften gick ut på att lagmedlemmarna turvis skulle springa fram till talkorten och plocka ett talkort åt sig. Målet var att samla ihop en viss summa. Jag hade summorna 200 och 300. 


lauantai 1. lokakuuta 2016

Stora tal - sant eller falskt?

Målgrupp: åk 4
Tid: 15 minuter
Material:  påståenden, plastfickor, röda och gröna svarskort

Jag hängde upp 10 påståenden som en tipspromenad och vid respektive påstående fanns både gröna och röda lappar. Eleverna gick parvis från påstående till påstående och läste upp påståendena högt. Sedan tog de en grön lapp om de ansåg att påståendet var sant och en röd lapp om de ansåg att påståendet var falskt. Till slut gick vi igenom de rätta svaren.  



Från 1000 till noll

Målgrupp: åk 3
Tid: 10 minuter
Material:  frisbeen, något att märka ut områden med

Dela upp eleverna i lag. Varje lag har en frisbee. Märk ut några områden och ange hur mycket områdena är värda. Jag hade ett område som var värt 100p och ett som var 50 p. Eleverna började alla med 1000 p och turvis kastade de frisbeen, varefter de skulle subtrahera sina poäng. Första laget som nådde noll vann.  

Leken "vatten i skon" (träning av stora tal, bråk, enheter)

Målgrupp: åk 4
Tid: 10 minuter
Material:  talkort med samma tal på två kort

Deltagarna delas upp i två lika stora lag. Det andra laget går på sidan om / bakom ett hörn medan resten stannar kvar. Dela ut talkort med stora tal till deltagarna och motsvarande par till deltagarna som gått på sidan om. Det andra laget kommer tillbaka en i taget och ställer sig framför någon och frågar har du "och det tal som hen har på lappen". Om personen har samma tal svaras "välkommen till himlen" och deltagarna kan stanna kvar. Om paret inte har samma tal sägs "vatten i skon" varvid personen som frågade går tillbaka till de andra på sidan om. Sedan är det nästa deltagares tur.

Bråk har jag tränat så att paren skall tillsammans bli ett helt. T.ex. har den som går bakom hörnet två femtedelar och skall då fråga vem som har tre femtedelar.

Enheter kan övas med samma pricnip som bråk dvs att paren tillsammans skall bli en liter eller en kilometer etc.