Sivut

sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Längdpåståenden

Målgrupp: åk 2
Tid: 5 minuter
Material: påståenden

Läs upp påståenden med olika mått. Märk ut ett område dit barnen springer om påståendet är sant och ett område dit barnen springer om påståendet är falskt. 

Exempelpåståenden

sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Klocksheriffen

Målgrupp: åk 3
Tid: 10 minuter
Material: lappar med timmar och minutrar


Lappar med antal minuter över eller före

Lappar med timmarna


Denna lek är en variant av sheriffen (se länk nedan).

Placera ut lapparna med klockans timmar och minutrar i en cirkel och låt en elev stå vid varje lapp. Elever som inte står vid någon av lapparna ställer sig på sidan om.

Leken börjar med att eleverna står i ring vid varsin lapp och en av de elever som står på sidan om kommer in i ringen och ställer sig i mitten, snurrar runt och pekar med händerna mot någon i cirkeln. Denna elev bestämmer timmen. Därefter går denna elev ner på huk och följande elev kommer in i ringen. Eleven snurrar runt och pekar mot någon i ringen. Denna elev skall nu säga de minutrar som hen har skrivet på sin lapp, t.ex. 20 över. Därefter skall de elever som står på vardera sida om henne/honom säga så snabbt som möjligt den timme som den första eleven lottade ut. 

Den eleven som pekade ut timmen ställer sig i stället för den person som hen valde som i sin tur ställer sig bland de elever som står på sidan. Den elev som pekade ut minutrarna ställer sig på den elevens plats som var långsammare med att säga den rätta timmen.

Fortsätt med att två nya elever från sidan om kommer in i ringen och lottar ut nya timmar och minutrar. 



Lekinstruktioner till sheriffen: http://www.lekarkivet.se/lekar.php?lek=510