Sivut

torstai 29. lokakuuta 2015

Stafett med division

Målgrupp: åk 3-4
Tid: 10 minuter
Material: divisionskort

Dela upp barnen i lag. Sprid ut kort med divisioner längre bort. Dela ut en viss kvot till alla lag. Lagen skall samla alla de divisioner vars kvot motsvarar lagets tal. Barnen springer turvis fram till korten och hämtar ett kort med sig hem. De andra lagmedlemmarna får hjälpa till men endast ett barn från samma lag får vara vid korten. Det vinnande laget är det lag som först lyckats hitta alla rätta divisionskort. 

Stafetten kan man givetvis leka med multiplikationer så att varje lag har en viss multiplikationstabell och produkterna är de som är utspridda.

 

torstai 22. lokakuuta 2015

Tapatan

Målgrupp: åk 1-4
Tid: 10 minuter
Material: ärtpåsar, pinnar, stenar el.dyl.

Ett filippinskt gårdsspel där man försöker få tre i rad. Spelinstruktioner på engelska



keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Tusental - Berg, floder med mera

Målgrupp: åk 4
Tid: 10 minuter
Material: kort med höjder, längder etc

Barnen fick i uppgift att ordna kort med bergshöjder och sjöarealer i storleksordning. Uppgiften integreras med kunskap om Norden. 

Korten kan du ladda ned här: sjöarealerna och bergshöjderna

Jag hade uppgiften som en tävling mellan två lag. Därtill ställde jag frågor kring det högsta, minsta, största osv.



Mölkkyspel med träning av räkneoperationer

Målgrupp: åk 2-4
Tid: 20 minuter
Material: mölkky-käglor

Mölkky-spelet är lätt att korva om till träning av olika slags räkneoperationer. För mölkky-regler kan du t.ex. besöka följande sida: http://boardgames.se/Nyheter-Blogg/Moelkky-ett-finskt-kastspel.

I åk 4 ändrade jag de normala reglerna till att man fick poäng i hundratal. Slog man ner 8 käglor fick man 800p och slog man ner en kägla med talet 5 fick man 500p. Den totala summan man försökte nå var 5000p. För övrigt följde vi de riktiga reglerna.



sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Gäddan kommer med ental, tiotal...

Målgrupp: åk 3
Tid: 10 minuter
Material: -

Hajen kommer/duvhöken kommer/gäddan kommer (kärt barn har många namn) leker man så att deltagarna delas upp i ca 4-6 lag. Varje lag har ett eget bo och laget väljer vilken art de representerar. Hajen eller fasttagaren är till en början ensam i mitten. Fasttagaren ropar turvis vilken art som skall springa runt i ring runt denne. Man kan välja alla arter eller bara enstaka. När fasttagaren ropar "lunchdags" eller någon annan gemensam signal skall arterna försöka ta sig till sitt eget bo utan att bli fasttagna. De personer som fasttagaren får fast stannar i mitten och blir fasttagare. Således växer skaran av fasttagare hela tiden.

Jag lekte leken så att alla lag representerade en talenhet. Första laget var ental, det följande tiotal och det tredje hundratal. Fasttagaren ropade så här "Talet 564 har 4?", varvid entalsgruppen skulle ut och springa.

Leken är lätt att variera till olika slags matteuppgifter. Se t.ex. mitt inlägg om hur jag använt leken för att träna division. 

Tallinjen

Tallinjen

Målgrupp: åk 3
Tid: 10 minuter
Material: rep med knutar, talkort, tejp, tusch


Häng upp ett rep med knutar med jämna mellanrum. Knutarna indikerar ett tal på tallinjen. Lägg ut vissa riktgivande tal. Fäst tejpbitar med tal på på olika ställen på skolgården. Barnens uppgift är att leta tejpbitarna och klistra fast dem på rätt ställe på tallinjen. Jag använde mig av tal mellan 0 och 1000.


sunnuntai 16. elokuuta 2015

Evighetshippa

Evighetshippa - mindre/större än

Målgrupp: åk 3
Tid: 10 minuter
Material: talkort

Varje barn plockar en talbricka åt sig. Jag använde tal mellan 0-100. Vid signal börjar de jaga sådana kamrater som enligt givna instruktioner antingen har brickor med större tal eller mindre tal. Om man lyckas få fast sin kamrat får man hens bricka och springer nu med detta tal framför sig. Den som blivit utan en bricka kommer på sidan om och plockar en ny bricka åt sig. 

lauantai 21. maaliskuuta 2015

Kvitt eller dubbelt - multiplikationer med stora tal

Målgrupp: åk 3
Tid: 20 minuter
Material: pengar, anteckningsmaterial

Dela upp barnen i lag och låt dem hitta på ett lagnamn åt sig. Varje lag får i början en viss summa pengar t.ex. 5 x 20 €. Fråga alltid lagen hur mycket pengar de får när du anger multiplikationen.

På förhand hittar du på uppgifter och frågor som tar till vara olika styrkor i laget. T.ex. olika frågor och samarbetsuppgifter.

Ge ett tips om hurdan fråga eller hurdan uppgift det kommer att vara samt en koefficient som anger hur mycket pengar man får om man satsar rätt. Gå därefter runt till lagen och be dem satsa en viss summa pengar på att de vet svaret till uppgiften eller är snabbast på att utföra uppgiften. Utför uppgiften. Nu får de lag som tippat rätt tillbaka sina pengar gånger koefficienten. Fråga igen laget hur mycket de skall få. 


T.ex. 
1. Uppgiften handlar om matematiktermer och koefficienten är två. 
2. Lagen satsar pengar.
3. Ställ frågan: "Vad kallas svaret i en multiplikation med ett "finare" namn?" och be lagen svara antingen på griffeltavla, anteckningsblock eller genom att viska svaret.
4. De lag som svarade korrekt får då alltså 3 gånger så mycket pengar tillbaka. Fråga lagen hur mycket pengar de får innan du överräcker pengarna åt dem.    

Multiplikationer som tändsticksproblem

Målgrupp: åk 2-6
Tid: 15 minuter
Material: stickor som kan användas som tändstickor, problemen

Idén är tagen från gratisappen Stick Math HD (fås åtminstone för iPad). Barnen lägger ut en multiplikation av pinnar. Tillsammans försöker de klura ut hur man får multiplikationen att stämma genom att flytta endast en tändsticka.

Ett urval av problemen finns här som en pdf-fil.

Hanois torn

Målgrupp: åk 2-6
Tid: 15 minuter
Material: plankor av olika storlek


Rita tre rutor på marken. Samla ihop en mängd plankor av olika storlek. Tre plankor är den lättaste varianten. Ju fler plankor desto svårare är uppgiften. Sätt plankorna ovanpå varandra i den första rutan. Barnens uppgift är att flytta plankorna så att de är i samma ordning i den sista rutan genom att följa dessa regler:
  • man får endast flytta en planka åt gången
  • man får endast flytta den översta plankan
  • man får inte flytta en större planka ovanpå en mindre
  • man får flytta plankorna till någon av de tre rutorna så länge som ovannämnda villkor uppfylls
På webben finns otaliga sidor där man kan spela spelet, t.ex. på kunskapsstjärnan.

Jag har utfört uppgiften så att barnen var indelade i fyra personers lag. Först skulle barnen tillsammans klura ut uppgiften så att de stod vid rutfältet. Sedan lekte vi en stafettvariant så att barnen turvis sprang fram till rutfältet och fick flytta endast en planka. Barnen fick då fritt instruera varandra.

tiistai 10. maaliskuuta 2015

Multiplikation med stampleken

Målgrupp: åk 2
Tid: 10 minuter
Material: lappar med olika produkter (=multiplikationssvar)


Barnen ställer sig i en ring. Varje barn får en produktlapp som kan hängas runt halsen eller klistras fast på kläderna. Alla deltagare stampar turvis höger och vänster fot så att en jämn rytm uppstår. Lekledaren hittar på en multiplikation som har en produkt som någon av deltagarna har. Multiplikationen sägs i samma rytm så att ena faktorn sägs då vänster fot stampas, "gånger" mellan stamparna, och andra faktorn då höger fot stampas. T.ex. 5 gånger 2. Då skall deltagaren som har produktlappen 10 hitta på en ny multiplikation och ange den i samma rytm som stamparna. Ifall man inte hinner med i rytmen, inte märker att det är ens tur eller säger en multiplikation vars produkt inte finns hos någon av deltagarna faller man ut ur leken. Det är viktigt att rytmen är långsam. Det brukar gå så att rytmen blir snabbare under lekens gång. 

Träna multiplikation genom upprepade rörelser

Målgrupp: åk 2
Tid: 10 minuter
Material:hopprep

Gör kast- och hoppövningar där varje kast och hopp ger ett visst antal pöäng. Multiplicera poängantalet med antalet godkända kast/hopp. Risken finns att barnen är duktiga på att hoppa och kasta och att resultatet då blir allt annat än träning av de grundläggande multiplikationstabellerna...

Kottrace

Målgrupp: åk 2
Tid: 10 minuter
Material: kottar

Samla ihop en hög med kottar. Dela upp barnen i lag och ställ lagen en lämplig sträcka från kotthögen. Lagen skall hämta ett givet antal kottar från högen till sitt hembo som stafett. Det viktiga är att alla barnen skall hämta lika många kottar.

Som lärare börjar du med att ange det antal kottar som hela laget skall hämta, t.ex. 30 varvid barnen först i grupp funderar ut hur många som var och en skall hämta och sedan springer de en och en och hämtar sina kottar. Det lag som först hämtat sina 30 kottar får en poäng.

maanantai 9. maaliskuuta 2015

Samla föremål enligt instruktioner med bråk

Målgrupp: åk 3
Tid: 10 minuter
Material: -

Barnen skall samla ett visst antal olika föremål så att antalet getts som bråk. Se Therese Granekulls arbetsblad på lektion.se för närmare idéer:
 

http://www.lektion.se/lessons/download.php?lesson=6464&file=lektion-se_6464_utematte-brak.pdf

Under hökens vingar med bråk av antal

Målgrupp: åk 3
Tid: 10 minuter
Material: -

Lek under hökens vingar så att du som lärare ger barnen diverse bråk av antal -uppgifter.

T.ex. Den får gå fritt över som är med i en grupp i vilken
- en sjättedel har långt hår. 
- hälften har stövlar
- en tredjedel har grå skjorta

Anpassa uppgifterna enligt barnens klädsel och utseende samt antal.



Bråk- och decimalhippa

Målgrupp: åk 3
Tid: 5 minuter
Material:kort med bråk- / decimaltal på

Varje elev får ett kort med ett bråk- / decimaltal på. En fasttagare utses. Eleverna springer omkring inom ett utsatt område. Om man blir fasttagen går man ner på huk. För att bli räddad och få fortsätta i tafattleken måste en kompis läsa ut talet korrekt. T.ex. tre tiondelar. 

Variant två är att den som blivit fasttagen visar ett tal i bråkform och för att bli räddad måste kompisen kunna säga vad talet är i decimalform. Rätt svar finns för säkerhets skull på andra sidan lappen. T.ex. 0,3