Sivut

torstai 26. tammikuuta 2017

Uppskatta tid

Målgrupp: åk 3
Tid: 5 minuter
Material: -

Uppskatta hur lång tid exempelvis en minut är. Eleverna kan ställa sig inom ett visst område/ lyfta upp handen/ gå ner på huk/springa någonstans när de uppskattar att en minut gått. Jämför resultaten.

Ta några gånger tid (1 min) när eleverna sjunger en för dem bekant sång. Kommer de ungefär lika långt när en minut gått?

  

Analog och digitalklocka -hippa

Målgrupp: åk 3
Tid: 5 minuter
Material: -

Utse en fasttagare. Om fasttagaren får fast dig ställer du dig på ett ben. För att bli räddad skall någon av dina kompisar komma fram till dig och säga en tid analogt t.ex. tjugo före fyra och då skall du svara med den digitala tiden 15.40 eller 3.40.  

torstai 19. tammikuuta 2017

Digitalklockan med pinnar

Målgrupp: åk 3
Tid: 10 minuter
Material: pinnar  

Barnen visar olika klockslag genom att placera ut pinnar såsom den digitala klockan visar tiden. Man kan antingen säga klockslaget eller visa en analog klocka med tiden.

Klockan med människovisare

Målgrupp: åk 3
Tid: 10 minuter
Material: koner, pinnar el.dyl.  

Dela upp eleverna i grupper och ge dem tolv koner eller dylikt. Konerna placeras som en urtavla på marken. Därefter bestämmer eleverna vilka som är den korta visaren och vilka som är den långa visaren. Be att eleverna visar olika klockslag genom att ställa sig rätt. Visarna rör sig naturligtvis genom att snurra runt och alla personer i visaren på samma gång. 

Här visas t.ex. klockslaget tjugo över två.


keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Klockan med naturmaterial

Målgrupp: åk 3
Tid: 10 minuter
Material: pinnar och stenar 

Eleverna samlar tolv stenar och två pinnar (en kort och en lång visare) och ritar en urtavla på marken. Eleverna lägger pinnarna som visare och visar det klockslag läraren ber. 

Träna tabeller med tidningsleken

Målgrupp: åk 3
Tid: 5 minuter
Material: produktlappar, tejp 

Kolla lekinstruktioner för tidningsleken: http://www.lekar.nu/tidningsleken/

Istället för namn har varje lekdeltagare en produktlapp. Så för att inte bli fasttagen ropar man en multiplikation t.e. 5 x 4 varvid fasttagaren skall försöka röra personen med produkten 20.

Hur mycket är klockan farbror varg?

Målgrupp: åk 3
Tid: 5 minuter
Material: - 

Välj en bliven som är farbror varg. Vargen ställer sig i mitten och de andra deltagarna springer runt vargen. Deltagarna frågar "Hur mycket är klockan farbror varg?" Farbror varg svarar ett valfritt klockslag. Deltagarna fortsätter fråga farbror varg hur mycket klockan är tills farbror varg svarar "lunchdags". Då skall lekdeltagarna springa så forts som möjligt till ett utsett skyddsområde. Farbror varg försöker ta fast deltagarna. De som blir fasttagna ställer sig tillsammans med farbror varg i mitten. 

Leken kan också lekas såsom den beskrivs här: http://www.sagokistan.se/utelekar.htm

För att ytterligare träna klockan kan man visa klockslaget med en urtavla istället för att ropa ut det. Då behöver man komma överens om hur mycket klockan är när det är vargens lunchdags.