Sivut

maanantai 24. syyskuuta 2018

Skogsjumppa med addition och subtraktion 0-20

Målgrupp: åk 1-2
Tid: 10 minuter

Vi var med eleverna till skogen. Parvis fick de en uppgift de skulle utföra.

maanantai 27. elokuuta 2018

torstai 29. maaliskuuta 2018

Kräfta, krabba med additioner och subtraktioner inom talområdet 0-20

Målgrupp: åk 1
Tid: 5 minuter


Material: - 

Dela upp eleverna i två grupper. Den ena gruppen kallas "större än" och den andra gruppen för "mindre än". Vardera gruppen står i respektive ända av lekområdet. Du står vid mitten och ber att eleverna kommer till mitten och ställer sig mitt emot varandra. Sedan säger du en addition eller en subtraktion inom talområdet 0-20. Är svaret mindre än 10 skall de som hörde till "mindre än" -gruppen springa hem till sin ända av lekområdet medan "större än" gruppen jagar dem och försöker röra dem. De elever som blir tagna på vägen tillbaka till sin ända byter sida till motståndarna. Ropar man istället en addition eller en subtraktion där svaret är större än 10 gör man på omvänt sätt. Leken fortsätter tills det ena boet är tomt.

Subtrahera till jämna tiotal -hippa

Målgrupp: åk 1
Tid: 5 minuter
Material: - 


Ange ett givet lekområde. En person är fasttagare. Om fasttagaren får fast dig, ställer du dig på ett ben. För att bli räddad kommer en kompis fram till dig och säger ett tal mellan 10 och 20. Nu skall du som är fastbliven fundera ut hur mycket man skall subtrahera från talet för att få differensen 10. Du anger svaret åt räddaren som godkänner det och därefter gör du antalet x-hopp. Därefter får du springa fritt igen.


Ex. Räddaren går fram till den fastblivne som står på ett ben. Räddaren säger 13. Den fastblivna svarar 3 och gör 3 x-hopp.

Kan lekas lika väl med addition.

sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Längdpåståenden

Målgrupp: åk 2
Tid: 5 minuter
Material: påståenden

Läs upp påståenden med olika mått. Märk ut ett område dit barnen springer om påståendet är sant och ett område dit barnen springer om påståendet är falskt. 

Exempelpåståenden

sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Klocksheriffen

Målgrupp: åk 3
Tid: 10 minuter
Material: lappar med timmar och minutrar


Lappar med antal minuter över eller före

Lappar med timmarna


Denna lek är en variant av sheriffen (se länk nedan).

Placera ut lapparna med klockans timmar och minutrar i en cirkel och låt en elev stå vid varje lapp. Elever som inte står vid någon av lapparna ställer sig på sidan om.

Leken börjar med att eleverna står i ring vid varsin lapp och en av de elever som står på sidan om kommer in i ringen och ställer sig i mitten, snurrar runt och pekar med händerna mot någon i cirkeln. Denna elev bestämmer timmen. Därefter går denna elev ner på huk och följande elev kommer in i ringen. Eleven snurrar runt och pekar mot någon i ringen. Denna elev skall nu säga de minutrar som hen har skrivet på sin lapp, t.ex. 20 över. Därefter skall de elever som står på vardera sida om henne/honom säga så snabbt som möjligt den timme som den första eleven lottade ut. 

Den eleven som pekade ut timmen ställer sig i stället för den person som hen valde som i sin tur ställer sig bland de elever som står på sidan. Den elev som pekade ut minutrarna ställer sig på den elevens plats som var långsammare med att säga den rätta timmen.

Fortsätt med att två nya elever från sidan om kommer in i ringen och lottar ut nya timmar och minutrar. 



Lekinstruktioner till sheriffen: http://www.lekarkivet.se/lekar.php?lek=510



maanantai 15. tammikuuta 2018

Programmering i liveversion

Målgrupp: åk 2
Tid: 15 minuter
Material: gatukritor

Eleverna ritade ett rutfält med 4 x 4 rutor på asfalten. Rutorna skulle vara så stora att man rymdes att stiga i dem. I respektive ruta skrev de en bokstav (de vanligaste ur alfabetet). Varje bokstav förekom endast en gång. 

Därefter fick de parvis programmera varandra och ge instruktioner för att skriva enkla ord. Vi använde oss av tre stycken kommandon: ta steg framåt, vänd åt höger (90 grader), vänd åt vänster (90 grader).

Tillsvidare hann vi bara ge muntliga instruktioner åt varandra men tanken är att eleverna också skulle få skriva skriftliga instruktioner med hjälp av pilsymboler och lösa varandras kod.  




Symmetrilinjer på gården

Målgrupp: åk 2
Tid: 5 minuter
Material: någon form av stänger t.ex. ringetteklubbor, kvastskaft, ishockeyklubbor eller snören

Jag delade upp eleverna parvis och paren fick en ringetteklubba. Sedan skulle eleverna gå runt på skolgården och hitta föremål som var symmetriska och med ringetteklubban visa symmetrilinjen. 

Exempel på symmetriska föremål var lyktstolpar, lådor och bänkar.

Symmetrihippa

Målgrupp: åk 2
Tid: 5 minuter
Material: - 

Utse en fasttagare och ange ett lekområde. Deltagarna springer undan fasttagaren. Blir de fasttagna stannar de upp och ställer sig i en valfri ställning. För att bli räddade skall någon lekkamrat komma fram till dem och säga om ställningen är symmetrisk eller asymmetrisk. 

I leken kan man gott förbise att människan i sig inte är helt symmetrisk med ögon, hår, händer etc. utan koncentrera sig på ställningen i stora drag.  

lauantai 6. tammikuuta 2018

Tärningsspelet slam


Målgrupp: åk 2
Tid: 5 minuter
Material: tärningar

Slå först med en tärning för att avgöra vilket antal ögon som är spelets Slam. Sedan gäller det för spelarna att få så många Slam som möjligt i varje kast med de 3 tärningarna. Spelaren får fortsätta slå så länge hen får minst en slam. Spelturen tar slut om slaget inte har en enda slam.  

En Slam ger 1 poäng, Lillslam (2 Slam) ger 5 poäng och Storslam (3 Slam) ger 15 poäng. Den som kommer först till 15 poäng vinner. Den som kommer över 15 åker ut, och den som kommer sist till 15 poäng har förlorat.

Källa: http://www.spelregler.org/50-tarningsspel/http://www.tactic.net/site/rules/FIN/02376.pdf