Sivut

maanantai 15. tammikuuta 2018

Programmering i liveversion

Målgrupp: åk 2
Tid: 15 minuter
Material: gatukritor

Eleverna ritade ett rutfält med 4 x 4 rutor på asfalten. Rutorna skulle vara så stora att man rymdes att stiga i dem. I respektive ruta skrev de en bokstav (de vanligaste ur alfabetet). Varje bokstav förekom endast en gång. 

Därefter fick de parvis programmera varandra och ge instruktioner för att skriva enkla ord. Vi använde oss av tre stycken kommandon: ta steg framåt, vänd åt höger (90 grader), vänd åt vänster (90 grader).

Tillsvidare hann vi bara ge muntliga instruktioner åt varandra men tanken är att eleverna också skulle få skriva skriftliga instruktioner med hjälp av pilsymboler och lösa varandras kod.  




Symmetrilinjer på gården

Målgrupp: åk 2
Tid: 5 minuter
Material: någon form av stänger t.ex. ringetteklubbor, kvastskaft, ishockeyklubbor eller snören

Jag delade upp eleverna parvis och paren fick en ringetteklubba. Sedan skulle eleverna gå runt på skolgården och hitta föremål som var symmetriska och med ringetteklubban visa symmetrilinjen. 

Exempel på symmetriska föremål var lyktstolpar, lådor och bänkar.

Symmetrihippa

Målgrupp: åk 2
Tid: 5 minuter
Material: - 

Utse en fasttagare och ange ett lekområde. Deltagarna springer undan fasttagaren. Blir de fasttagna stannar de upp och ställer sig i en valfri ställning. För att bli räddade skall någon lekkamrat komma fram till dem och säga om ställningen är symmetrisk eller asymmetrisk. 

I leken kan man gott förbise att människan i sig inte är helt symmetrisk med ögon, hår, händer etc. utan koncentrera sig på ställningen i stora drag.  

lauantai 6. tammikuuta 2018

Tärningsspelet slam


Målgrupp: åk 2
Tid: 5 minuter
Material: tärningar

Slå först med en tärning för att avgöra vilket antal ögon som är spelets Slam. Sedan gäller det för spelarna att få så många Slam som möjligt i varje kast med de 3 tärningarna. Spelaren får fortsätta slå så länge hen får minst en slam. Spelturen tar slut om slaget inte har en enda slam.  

En Slam ger 1 poäng, Lillslam (2 Slam) ger 5 poäng och Storslam (3 Slam) ger 15 poäng. Den som kommer först till 15 poäng vinner. Den som kommer över 15 åker ut, och den som kommer sist till 15 poäng har förlorat.

Källa: http://www.spelregler.org/50-tarningsspel/http://www.tactic.net/site/rules/FIN/02376.pdf