Sivut

torstai 30. maaliskuuta 2017

Decimaltal - talföljder

Målgrupp: åk 4
Tid: 5 minuter
Material: asfaltkritor

Eleverna fick i uppgift att rita en bubbla och skriva ett starttal i decimalform. Därefter skulle de ange hur mycket talet skulle ökas eller sänkas. Eleverna ritade en talföljd med 10 bubblor. De hoppade både jämfota och med ett ben från en bubbla till en annan samtidigt som de skulle ange talet som finns i bubblan. 

T.ex. 



Decimaltal med bråkstavar (stafett)

Målgrupp: åk 3
Tid: 5 minuter
Material: bråkstavar

Jag delade upp eleverna i lag. Sedan gav jag ett tal i decimaltal som de skulle visa med hjälp av bråkstavar. Turvis skulle eleverna hämta bråkstavar från en hög längre fram. Eleverna fick endast ta en ribba med sig åt gången. Mottot var "en tanke sparar tusen steg". 

Bra sätt att synliggöra sambandet mellan bråk och decimaltal.

Vi lärde oss bl.a. att 1/3 inte är samma som 0,3. Mycket nära dock, men skillnaden mellan 30 cm och 33 cm är nog tydlig... 




Förhållandet mellan bråk och decimaltal

Målgrupp: åk 3
Tid: 10 minuter
Material: bråkstavar, måttband

Jag la upp en kort spårning med följande stationer:

1) Mät ribbans längd. Ange svaret i m. (ribban som motsvarade ett helt, 1 m)

2) Mät ribbans längd. Ange svaret i cm. (ribban som motsvarade 1/10, 10 cm)

3) Hur stor andel utgör den korta ribban av den långa? Ange svaret i bråkform. 

4) Ange den gråa ribbans längd i m.

5. Vi kan alltså konstatera att 1/10 motsvarar 0,1 i decimalform.


Eleverna gick från station till station. De arbetade parvis.

Bild från station 3.

lauantai 18. maaliskuuta 2017

Subtraktion av hela bråk


Målgrupp: åk 4
Tid: 5 minuter
Material: bråkkakor

Eleverna laborerar med bråkkakor. De får i uppgift att lägga fram ett helt antal kakor. Därefter får de i uppgift att ta bort t.ex. en fjärdedel. För att kunna ta bort en fjärdedel från den hela figuren måste barnen inse att de måste byta ut den hela figuren till fyra fjärdedelar varefter de kan ta bort en fjärdedel och tre fjärdedelar blir kvar. 


Uppgiften kan utvecklas till en rövarlek där grupper skall röva delar av andra.

Subtraktion med bråk

Målgrupp: åk 4
Tid: 5 minuter
Material:  bråkkakor 

Eleverna delas upp i grupper. Varje grupp väljer en valfri mängd bråkakkor som de lägger fram. Här kan man handleda om det skall vara små bråk, hela kakor eller kakor som representerar bråk i blandad form. Därefter går varje grupp och tar bort en valfri mängd bråkkakor av en anna grupp. När gruppen kommer tillbaka till sin egen station skall den försöka räkna ut hur stor del de andra tagit bort. 

Bilda hela figurer med bråkkakor

Målgrupp: åk 3-4
Tid: 5 minuter
Material: bråkkakor 

Eleverna fick i uppgift att bilda så många hela figurer som möjligt. Hur många lyckas de få ihop? Hur kan man namnge delarna?



Rutfält och bråk (bråk av antal)


Målgrupp: åk 3-4
Tid: 10 minuter
Material:  asfaltkritor / pinnar i sanden, naturmaterial eller andra föremål 

Be eleverna att rita upp ett rutfält med ett givet antal rutor. Jag använde asfaltkritor. Det lönar sig att välja en sådan mängd rutor som är lätt att dela upp på flera olika sätt, t.ex. 12 och 20. Därefter gav jag i uppgift att fylla rutorna med olika naturmaterial enligt givna instruktioner. T.ex. hälften av rutorna skall ha ett föremål och en fjärdedel något annat. Då ämnet är nytt brukar uppgiften vara utmanande. Det är viktigt att diskutera på vilket sätt barnen tänkte! 




Bråkträning med stavar

Målgrupp: åk 3-4
Tid: 5 minuter
Material: cuisenaire-stavar/bråkstavar

Jag gav ribban som utgjorde det hela och bad att barnen skulle plocka fram ribbor i de övriga färgerna ur en låda. Uppgiften var att ta reda på hur många av respektive färg som behövs för att motsvara det hela. Därefter skulle barnen säga namnet i bråkform t.ex. den röda ribban är en femtedel. Fem femtedelar är lika med en hel. 

















Övriga bra tips på hur man kan jobba med cuisenairestavar: http://www.smartkids.se/Pdf-filer/Cuisenairehandledning.pdf


torstai 2. maaliskuuta 2017

Litersstafett

Målgrupp: åk 3
Tid: 5 minuter
Material: lappar med volymer

Dela upp deltagarna i lag. Ge varje lag en uppsättning med volymlappar. Turvis springer deltagarna fram till en hög med motsvarande volymlappar och tar med sig en lapp som tillsammans med någon av lagets egna lappar bildar volymen 1 l /10 dl.

Lägger in länk till lapparna senare.  

Vattenstafett

Målgrupp: åk 3
Tid: 5 minuter
Material: dl-mått, liter-mått, vatten

Dela upp deltagarna i lag. Varje lag har ett dl-mått och ett litermått. Deltagarna springer turvis och hämtar vatten/snö med dl-måtten för att fylla lagets literskärl. Det vinnande laget är det som först fyller sitt literskärl. Bra att föra en diskussion kring hur många gånger eleverna tror att de behöver fylla sina dl-mått.





Svanshippa med dl och l

Målgrupp: åk 3
Tid: 5 minuter
Material: svansar med tejp

Fäst tejpbitar på svansband och skriv en volym på dem. Dela ut svansarna till lekdeltagarna. Lek svanshippa. När du avslutar leken skall deltagarna ställa sig i en kö i storleksordning enligt den totala volymen på sina svansar. Jag valde att deltagarna skulle räkna ut den totala volymen i dl. Deltagarna var alltså först tvungna att konvertera l till dl.