Sivut

sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Geometri i omgivningen

Målgrupp: åk 2
Tid: 5 minuter
Material: -

Ange olika geomteriska figurer eller kroppar som barnen skall försöka hitta i sin omgivning och som de så snabbt som möjligt skall gå till. Den som är framme sist vid rätt slags kropp eller figur faller ur leken eller får en straffuppgift.

Bygg geometriska kroppar av naturmaterial eller snö

Målgrupp: åk 2
Tid: 5 minuter
Material: naturmaterial, snö

Barnen bygger olika tredimensionella kroppar av snö eller annat naturmaterial. 

Hippa med geometriska figurer och kroppar

Målgrupp: åk 2
Tid: 5 minuter
Material: -

Ange ett lekområde och utse en fasttagare. De andra deltagarna springer omkring och fasttagaren försöker få fast dem. Då man blir fasttagen skall man med kroppen forma antingen en valfri geometrisk figur eller kropp. För att bli räddad skall någon annan av deltagarna gissa vilken kropp eller figur man föreställer. Gissar kompisen rätt är man räddad och får fortsätta springa gissar kompisen fel kan hen gissa på nytt. 

sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Nim

Målgrupp: åk 2
Tid: 10 minuter
Material: naturföremål

Nim spelas parvis. Spelarna samlar ihop 20 naturföremål (t.ex. pinnar, kottar eller stenar) och lägger dem på marken. Spelarna plockar turvis bort 1-3 föremål. Den som tvingas plocka upp det sista föremålet förlorar. 

Källa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Nim

Den magiska kvadraten

Målgrupp: åk 2
Tid: 10 minuter
Material: skivor eller brickor med talen 1-9

Uppgiften går ut på att placera de nio talkorten i en kvadrat så att summan i varje lodrät, vågrät och diagonal rad är den samma (15).


keskiviikko 13. syyskuuta 2017

Gäddan kommer med räknesättens terminologi

Målgrupp: åk 2
Tid: 5 minuter
Material: - 

Hajen kommer/duvhöken kommer/gäddan kommer (kärt barn har många namn) leker man så att deltagarna delas upp i ca 4-6 lag. Varje lag har ett eget bo och laget väljer vilken art de representerar. Hajen eller fasttagaren är till en början ensam i mitten. Fasttagaren ropar turvis vilken art som skall springa runt i ring runt denne. Man kan välja alla arter eller bara enstaka. När fasttagaren ropar "lunchdags" eller någon annan gemensam signal skall arterna försöka ta sig till sitt eget bo utan att bli fasttagna. De personer som fasttagaren får fast stannar i mitten och blir fasttagare. Således växer skaran av fasttagare hela tiden.

Jag lekte leken så att alla lag representerade ett räknesätt. Med tvåorna hade vi två additionslag och två subtraktionslag. Fasttagaren ropade någon av de namn som förekommer i räknesättet, t.ex. summa, addition, och term, varvid personerna i lagen med rätt räknesätt skulle ut och springa. 

Leken är lätt att variera till olika slags matteuppgifter. Jag har bl.a. övat division och talenheter med den. 

sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Yatzy

Målgrupp: åk 3
Tid: 20 minuter
Material: tärningar, poängtabell

Spelregler hittar du t.ex. här: http://www.spelregler.org/yatzy-regler/

Poängtabell


Bildkälla: openclipart.org

torstai 30. maaliskuuta 2017

Decimaltal - talföljder

Målgrupp: åk 4
Tid: 5 minuter
Material: asfaltkritor

Eleverna fick i uppgift att rita en bubbla och skriva ett starttal i decimalform. Därefter skulle de ange hur mycket talet skulle ökas eller sänkas. Eleverna ritade en talföljd med 10 bubblor. De hoppade både jämfota och med ett ben från en bubbla till en annan samtidigt som de skulle ange talet som finns i bubblan. 

T.ex. 



Decimaltal med bråkstavar (stafett)

Målgrupp: åk 3
Tid: 5 minuter
Material: bråkstavar

Jag delade upp eleverna i lag. Sedan gav jag ett tal i decimaltal som de skulle visa med hjälp av bråkstavar. Turvis skulle eleverna hämta bråkstavar från en hög längre fram. Eleverna fick endast ta en ribba med sig åt gången. Mottot var "en tanke sparar tusen steg". 

Bra sätt att synliggöra sambandet mellan bråk och decimaltal.

Vi lärde oss bl.a. att 1/3 inte är samma som 0,3. Mycket nära dock, men skillnaden mellan 30 cm och 33 cm är nog tydlig... 




Förhållandet mellan bråk och decimaltal

Målgrupp: åk 3
Tid: 10 minuter
Material: bråkstavar, måttband

Jag la upp en kort spårning med följande stationer:

1) Mät ribbans längd. Ange svaret i m. (ribban som motsvarade ett helt, 1 m)

2) Mät ribbans längd. Ange svaret i cm. (ribban som motsvarade 1/10, 10 cm)

3) Hur stor andel utgör den korta ribban av den långa? Ange svaret i bråkform. 

4) Ange den gråa ribbans längd i m.

5. Vi kan alltså konstatera att 1/10 motsvarar 0,1 i decimalform.


Eleverna gick från station till station. De arbetade parvis.

Bild från station 3.

lauantai 18. maaliskuuta 2017

Subtraktion av hela bråk


Målgrupp: åk 4
Tid: 5 minuter
Material: bråkkakor

Eleverna laborerar med bråkkakor. De får i uppgift att lägga fram ett helt antal kakor. Därefter får de i uppgift att ta bort t.ex. en fjärdedel. För att kunna ta bort en fjärdedel från den hela figuren måste barnen inse att de måste byta ut den hela figuren till fyra fjärdedelar varefter de kan ta bort en fjärdedel och tre fjärdedelar blir kvar. 


Uppgiften kan utvecklas till en rövarlek där grupper skall röva delar av andra.

Subtraktion med bråk

Målgrupp: åk 4
Tid: 5 minuter
Material:  bråkkakor 

Eleverna delas upp i grupper. Varje grupp väljer en valfri mängd bråkakkor som de lägger fram. Här kan man handleda om det skall vara små bråk, hela kakor eller kakor som representerar bråk i blandad form. Därefter går varje grupp och tar bort en valfri mängd bråkkakor av en anna grupp. När gruppen kommer tillbaka till sin egen station skall den försöka räkna ut hur stor del de andra tagit bort. 

Bilda hela figurer med bråkkakor

Målgrupp: åk 3-4
Tid: 5 minuter
Material: bråkkakor 

Eleverna fick i uppgift att bilda så många hela figurer som möjligt. Hur många lyckas de få ihop? Hur kan man namnge delarna?



Rutfält och bråk (bråk av antal)


Målgrupp: åk 3-4
Tid: 10 minuter
Material:  asfaltkritor / pinnar i sanden, naturmaterial eller andra föremål 

Be eleverna att rita upp ett rutfält med ett givet antal rutor. Jag använde asfaltkritor. Det lönar sig att välja en sådan mängd rutor som är lätt att dela upp på flera olika sätt, t.ex. 12 och 20. Därefter gav jag i uppgift att fylla rutorna med olika naturmaterial enligt givna instruktioner. T.ex. hälften av rutorna skall ha ett föremål och en fjärdedel något annat. Då ämnet är nytt brukar uppgiften vara utmanande. Det är viktigt att diskutera på vilket sätt barnen tänkte! 




Bråkträning med stavar

Målgrupp: åk 3-4
Tid: 5 minuter
Material: cuisenaire-stavar/bråkstavar

Jag gav ribban som utgjorde det hela och bad att barnen skulle plocka fram ribbor i de övriga färgerna ur en låda. Uppgiften var att ta reda på hur många av respektive färg som behövs för att motsvara det hela. Därefter skulle barnen säga namnet i bråkform t.ex. den röda ribban är en femtedel. Fem femtedelar är lika med en hel. 

















Övriga bra tips på hur man kan jobba med cuisenairestavar: http://www.smartkids.se/Pdf-filer/Cuisenairehandledning.pdf


torstai 2. maaliskuuta 2017

Litersstafett

Målgrupp: åk 3
Tid: 5 minuter
Material: lappar med volymer

Dela upp deltagarna i lag. Ge varje lag en uppsättning med volymlappar. Turvis springer deltagarna fram till en hög med motsvarande volymlappar och tar med sig en lapp som tillsammans med någon av lagets egna lappar bildar volymen 1 l /10 dl.

Lägger in länk till lapparna senare.  

Vattenstafett

Målgrupp: åk 3
Tid: 5 minuter
Material: dl-mått, liter-mått, vatten

Dela upp deltagarna i lag. Varje lag har ett dl-mått och ett litermått. Deltagarna springer turvis och hämtar vatten/snö med dl-måtten för att fylla lagets literskärl. Det vinnande laget är det som först fyller sitt literskärl. Bra att föra en diskussion kring hur många gånger eleverna tror att de behöver fylla sina dl-mått.





Svanshippa med dl och l

Målgrupp: åk 3
Tid: 5 minuter
Material: svansar med tejp

Fäst tejpbitar på svansband och skriv en volym på dem. Dela ut svansarna till lekdeltagarna. Lek svanshippa. När du avslutar leken skall deltagarna ställa sig i en kö i storleksordning enligt den totala volymen på sina svansar. Jag valde att deltagarna skulle räkna ut den totala volymen i dl. Deltagarna var alltså först tvungna att konvertera l till dl.  



keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Längder i storleksordning

Målgrupp: åk 3
Tid: 5 minuter
Material: lappar med längder

Barnens uppgift är att ordna längderna i olika längdenheter i storleksordning. Detta kan exempelvis förverkligas som en stafett.

torstai 26. tammikuuta 2017

Uppskatta tid

Målgrupp: åk 3
Tid: 5 minuter
Material: -

Uppskatta hur lång tid exempelvis en minut är. Eleverna kan ställa sig inom ett visst område/ lyfta upp handen/ gå ner på huk/springa någonstans när de uppskattar att en minut gått. Jämför resultaten.

Ta några gånger tid (1 min) när eleverna sjunger en för dem bekant sång. Kommer de ungefär lika långt när en minut gått?

  

Analog och digitalklocka -hippa

Målgrupp: åk 3
Tid: 5 minuter
Material: -

Utse en fasttagare. Om fasttagaren får fast dig ställer du dig på ett ben. För att bli räddad skall någon av dina kompisar komma fram till dig och säga en tid analogt t.ex. tjugo före fyra och då skall du svara med den digitala tiden 15.40 eller 3.40.  

torstai 19. tammikuuta 2017

Digitalklockan med pinnar

Målgrupp: åk 3
Tid: 10 minuter
Material: pinnar  

Barnen visar olika klockslag genom att placera ut pinnar såsom den digitala klockan visar tiden. Man kan antingen säga klockslaget eller visa en analog klocka med tiden.

Klockan med människovisare

Målgrupp: åk 3
Tid: 10 minuter
Material: koner, pinnar el.dyl.  

Dela upp eleverna i grupper och ge dem tolv koner eller dylikt. Konerna placeras som en urtavla på marken. Därefter bestämmer eleverna vilka som är den korta visaren och vilka som är den långa visaren. Be att eleverna visar olika klockslag genom att ställa sig rätt. Visarna rör sig naturligtvis genom att snurra runt och alla personer i visaren på samma gång. 

Här visas t.ex. klockslaget tjugo över två.


keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Klockan med naturmaterial

Målgrupp: åk 3
Tid: 10 minuter
Material: pinnar och stenar 

Eleverna samlar tolv stenar och två pinnar (en kort och en lång visare) och ritar en urtavla på marken. Eleverna lägger pinnarna som visare och visar det klockslag läraren ber. 

Träna tabeller med tidningsleken

Målgrupp: åk 3
Tid: 5 minuter
Material: produktlappar, tejp 

Kolla lekinstruktioner för tidningsleken: http://www.lekar.nu/tidningsleken/

Istället för namn har varje lekdeltagare en produktlapp. Så för att inte bli fasttagen ropar man en multiplikation t.e. 5 x 4 varvid fasttagaren skall försöka röra personen med produkten 20.

Hur mycket är klockan farbror varg?

Målgrupp: åk 3
Tid: 5 minuter
Material: - 

Välj en bliven som är farbror varg. Vargen ställer sig i mitten och de andra deltagarna springer runt vargen. Deltagarna frågar "Hur mycket är klockan farbror varg?" Farbror varg svarar ett valfritt klockslag. Deltagarna fortsätter fråga farbror varg hur mycket klockan är tills farbror varg svarar "lunchdags". Då skall lekdeltagarna springa så forts som möjligt till ett utsett skyddsområde. Farbror varg försöker ta fast deltagarna. De som blir fasttagna ställer sig tillsammans med farbror varg i mitten. 

Leken kan också lekas såsom den beskrivs här: http://www.sagokistan.se/utelekar.htm

För att ytterligare träna klockan kan man visa klockslaget med en urtavla istället för att ropa ut det. Då behöver man komma överens om hur mycket klockan är när det är vargens lunchdags.